I nagroda w konkursie

MEMORIAŁ WOLNEGO SŁOWA + SKWER WOLNEGO SŁOWA

projekt 2013 | realizacja 2014 | lokalizacja WARSZAWA | zespół KATARZYNA IWAŃCZUK, MIKOŁAJ IWAŃCZUK, MICHAŁ KEMPIŃSKI | inwestor KOMITET BUDOWY MEMORIAŁU WOLNEGO SŁOWA + ZARZĄD TERENÓW PUBLICZNYCH | współpraca DAMIAN ROŻENEK PANKREATOR, BIURO KONSTRUKCYJNE UNI PROJEKT, PASA DESIGN, BRIDGE, PRACOWNIA STOLARSKA KULA

Zaproponowana forma Memoriału Wolnego Słowa została sprowadzone do jednoznacznego gestu w przestrzeni ulicy Mysiej, któremu podporządkowano pozostałe decyzje projektowe. Za punkt wyjścia – inspirację, która ostatecznie zdefiniowała surową i monochromatyczną estetykę pomnika – potraktowano fizyczny zapis cenzurowanych tekstów. Bezpośrednim odniesieniem do zamazywanej treści – symbolicznego knebla jest Pas Cenzury – element architektoniczny przy pomocy którego opowiadana jest historia sprzeciwu wobec cenzury w tym polskiej walki o wolność doby lat osiemdziesiątych.

Finałem opowieści o cenzurze i walce podjętej z nią przez tysiące zwykłych ludzi jest memoriał – miejsce w którym czarna wstęga „odkleja” się od posadzki placu i odsłania skrywane, wymazywane treści. To miejsce refleksji, ale pozbawione pomnikowego patosu – przechodnie nie znajdą tu imion poległych bohaterów czy wygrawerowanych złotą czcionką słów poety. Wewnętrzna część memoriału została wykończona szlifowanym polimerobetonem w czarnym kolorze. Przestrzeń zawarta pomiędzy tak skomponowanymi elementami wykończona jest nawierzchnią mineralno-żywiczną na bazie kruszywa granitowego.