3rd prize in competition

MULTIFAMILY HOUSING COMPLEX

project 2018 | competition for IDEAS FOR MULTIFAMILY HOUSING COMPLEX ON HALLERA STREET IN RYBNIK |
team KATARZYNA IWAŃCZUK, MIKOŁAJ IWAŃCZUK, SŁAWOMIR KOGUT

The design task was to find a suitable form for residential housing, consisting of 80 apartments and an extensive service part. The main design decisions were aimed at creating a functional residential quarter of downtown character, with maximum respect for the remnants of historic buildings and the creation of a new, attractive public space within Hallera Street. In order to adapt the buildings of the former slaughterhouse for the new purposes, the south façade of the newly designed housing complex was set back in relation to them by 7 m, thus creating a quiet pedestrian passage. The space between the existing brick buildings was supplemented with a new, one-story service development, while the whole was covered with a shared roof. The combination of historical buildings into one complex, allowed to emphasize their importance in the street space, and gave them an even stronger architectural expression. The passage created in this way, serves commercial premises located on the ground floor of a residential building and in the complex of revitalized buildings. By separating the passage from the busy roadway, it also plays the role of an attractive, pedestrian link between the zone of green boulevards and the greenery around the former castle.

The newly design urban block was given varying heights, depending on the neighborhood and scale of the surrounding buildings. The south-eastern corner has the highest dimensions, reaching almost 20m, thus creating an urban dominant visible while approaching from the side of the castle. On the side of the boulevards (west elevation) and the cycle walk (eastern elevation), the buildings have been given a height of 4 to 5 storeys. To refer to the dimensions of the existing downtown architecture of Rybnik, in particular ul. Hallera, the main façade has been split into two asymmetrical parts. The whole quarter, according to the suggestion of the competition organizer, was divided into two parts "A" and "B". The individual parts are separated by a walking and running sequence.

Adaptation of historical slaughterhouse buildings to a new service function requires the demolition of the interior while leaving all existing facades. Historic buildings will receive a new internal structure with a roof slightly protruding over their cornice. In this way, attractive, freed from the walls, high space will be created, divided only by the mezzanine floor. Due to the special architectural value of these buildings and their history they could also host a cultural function and serve as a complementary exhibition space for to the planned pavilion of the Center for Artistic Education.

The building has 80 apartments, including 49 two-room apartments and 31 three-room apartments served with 5 staircases. Each flat has a storage space with an average area of 4.18 m2. Each apartment, except those on the ground floor, also has a loggia, and some three-room apartments additionally have a balcony facing the courtyard.

Two types of flats were adapted for the needs of the disabled users: two-room ones in the "E" staircase (M4, M8, M12) and three-room flats in the "D" staircase (M4, M8, M12). The apartments have been designed to allow the wheelchair users to move around freely and, above all, independently.